VEĆINA TO RADI

Svi volimo da nam je pri ruci, ali ovo ne biste trebali držati blizu WC šolje

Često smo nesvjesni držanja pogrešnih stvari na pogrešnom mjestu

Toaletni papir ne bi trebalo držati pored WC šolje. Facebook

E. Ag.

prije 4 dana



Gotovo svaka prostorija u domu ima neku vrstu prostora za odlaganje, što olakšava skladištenje raznih predmeta, a istovremeno ostavlja utisak urednosti. Ipak, često neke predmete ostavljamo "na otvorenom", da nam budu nadohvat ruke, što je uobičajena praksa u, recimo, kupatilima. Međutim, stručnjaci ističu da držanje pogrešnih stvari na pogrešnom mjestu može stvoriti probleme kojih često niste svjesni.

Tako House Digest piše da toaletni papir ne bi trebalo držati pored WC šolje, a upravo to svi rade... Zašto? Toaletni papir čuvan "na otvorenom" postaje osjetljiv na razvoj plijesni zbog izlaganja vlazi. Osim toga, mogu ga ugroziti bakterije izbačene iz WC šolje prilikom njenog ispiranja vodom iz vodokotlića, i to bez obzira je li poklopac spušten ili ne.

Najbolji scenarij za njegovo čuvanje bila bi neka druga prostorija, no budući da je riječ o predmetu za kojim često posežemo, rješenje može biti zatvoren ormarić ili eventualno posuda koja bi spriječila neželjeno nakupljanje vlage i klica.

Isto tako, u kupatilima su i peškiri često "na otvorenom", a rjeđe vate i štapići za uši, no ni to nije poželjno. Razlog je gotovo isti: pri svakom ispiranju WC šolje štetne klice se raspršuju po prostoriji i lijepe se na mekane peškire koje potom koristimo za brisanje ruku i lica! U svakom slučaju nekorištene peškire treba čuvati u zatvorenim ormarićima ili, još bolje, u drugoj prostoriji, a one koji vise uz lavabo treba često mijenjati kako bi se spriječile eventualne bolesti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.