NEOBIČNA POJAVA

Bijela zlatna ribica: Raritet koji je rezultat selektivnog uzgoja

Uzroci posvjetljenja zlatne ribice uključuju genetiku, nedovoljno kisika u vodi, bolest, nepravilnu ishranu itd.

Vremenom gube zlatnu boju. River Park Aquatics

Dž. R.

prije 6 dana

Prirodna boja zlatne ribice zapravo nije zlatna, a jedna od najcjenjenijih variteta je bijela zlatna ribica koja je rezultat selektivnog uzgoja. Iako se tvrdi da bijele zlatne ribice ne postoje, isto tako se tvrdi da su mnoge zlatne ribice na dobrom putu da postanu bijele.

Mijenjanje boje

Promjena boje zlatnih ribica je dokumentovana i identifikovano je nekoliko njenih uzroka. Mnoge zlatne ribice poprimaju bijelu boju u starosti, posebno u posljednjim godinama života. Tako akvaristi javljaju da njihove zlatne ribice postaju blijede ili čak potpuno pobijele u posljednje dvije do tri godine života (zlatne ribice žive oko 15 godina). 

Neke zlatne ribice poprimaju bijelu boju još u mladosti, u uzrastu od 2 ili 3 godine. Promjena boje nije razlog za zabrinutost sve dok je u vezi sa starenjem, a problem postoji ako ribica pobijeli iznenada, što uvijek ukazuje na bolest.

Parametri vode

Zlatne ribice su prilično izdržljive, ali ne podnose drastične promjene u akvarijumu. Sve nagle promjene u parametrima vode kao što su otpornost, temperatura, pH, itd., mogu dovesti do gubitka boje i bjeljenja.

Previše ili premalo svjetlosti može da izazove posvjetljivanje ribice. Pigment kože zlatne ribice reagira na svjetlost (ili njen nedostatak), zbog čega riba gubi boju i poprima bijelu nijansu.

Drugi uzroci posvjetljenja zlatne ribice uključuju genetiku, nedovoljno kisika u vodi, bolest, nepravilnu ishranu itd.

Ako žarko želite bijelu zlatnu ribicu, prvo utvrdite da je njena boja prirodna, a ne rezultat lošeg okruženja, nepravilne ishrane ili zdravstvenih problema.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.