ZA SAVRŠEN IZGLED

Dok spavate salo se topi: Ova voćka je ključ za brzo mršavljenje

I dok jedan grejp dnevno ne čini čuda, povećana konzumacija ovog voća može ubrzati metabolizam

Grejp za sve. hopkinsmedicine.org

Z. K.

31.5.2024

Umjesto složenih planova prehrane, ova dijeta se fokusira na jedan specifičan sastojak – grejp. S obećanjem gubitka tri kilograma u samo tri dana, dijeta s grejpom brzo se uzdigla na sam vrh popularnosti.

Pravi saveznik

I dok jedan grejp dnevno ne čini čuda, povećana konzumacija ovog voća može ubrzati metabolizam i pokrenuti željenu transformaciju tijela, piše Krstarica. Naučna istraživanja pokazuju da dodavanje grejpa u prehranu, čak i bez stroge dijete, može dovesti do gubitka masti.

Sa svojih 90 posto vode, grejp je pravi saveznik u borbi protiv suvišnih kilograma, pružajući energiju i ubrzavajući metabolizam. Njegovo bogatstvo vitaminom C i flavonoidima poput naringenina čini ga ne samo učinkovitim u mršavljenju, već i korisnim za zdravlje.

Osim toga, grejp je bogat vlaknima i esencijalnim hranjivim sastojcima poput vitamina A, C, K i B, kao i mineralima poput magnezija i kalcija. Sposoban je poboljšati probavu, ojačati živčani sistem i doprinijeti općem zdravlju.

Šta jesti

Ali što jesti tijekom ove dijete? Doručak je standardan: grejp ili čaša soka, uz kafu ili čaj te jaja. Prva tri dana imaju sličan obrazac. Ručak uključuje grejp ili sok, bijeli tvrdi sir, špinat i tost od integralnog brašna.

Večera opet sadrži grejp ili sok, uz pljeskavicu i kuhano povrće.

Drugi dan donosi drugačije varijacije. Za ručak, tu je salata od tune, dok večera kombinira grejp ili sok i zelenom salatom. Treći dan, ručak može biti kuhana junetina, piletina ili riba, uz rajčica salatu, dok je za večeru predviđena pečena riba, uz miješanu salatu od rajčice i zelenu salatu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.