POSLOVNI RIZIK

Japanci traže od vlade da dozvoli ženama da poslije udaje zadrže djevojačka prezimena

Jaz u pravima između muškaraca i žena u Japanu je među najvećim u svijetu

Instagram

D. R.

12.6.2024

Japanska poslovna federacija Keidanren je danas zatražila od vlade te zemlje da se dozvoli ženama da poslije udaje zadrže djevojačka prezimena, ističući da nemogućnost da to čine ometa njihov napredak i čak postaje poslovni rizik.

U Japanu svaka udata žena mora zakonski da uzme jedno prezime. Iako se može koristiti bilo koje prezime, 95 posto žena i dalje tradicionalno uzima prezimena svojih muževa, prema vladinom istraživanju iz 2022. godine.

- Kako je sve veći broj žena rukovodilaca i igraju aktivnije uloge, pitanje prezimena je postalo poslovni rizik koji kompanije više ne mogu da odbacuju kao problem određenih pojedinaca - rekao je šef Keidanren Masakazu Tokura.

Tokura je rekao da mnoge žene već koriste svoja djevojačka prezimena na poslu i na svojim vizit kartama, uključujući 90 posto članica Keidanrena.

Međutim, i dalje moraju da koriste muževljeva prezimena na svim pravnim dokumentima, što im uzrokuje probleme kada, na primjer, otvaraju bankovne račune, izdaju kreditne kartice i putuju u inostranstvo jer se imena ne poklapaju.

Tokura kaže da će prijedlog biti podnesen vladi sljedeće nedjelje nakon odobrenja na sastanku njenog odbora. Oni su takođe pozvali parlament da brzo podrži promjenu građanskog zakona iz 1898. godine koji reguliše usvajanje prezimena.

Prijedlog ove organizacije smatra se neobičnim jer je obično podržavao konzervativnu vladajuću Liberalno-demokratsku partiju premijera Fumija Kišide koja je više od tri decenije odložila ideju o dvojnom prezimenu.

Jaz u pravima između muškaraca i žena u Japanu je među najvećim u svijetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.