OPSTRUKCIJA PROCESA

Završava se nastava, ko će potpisati svjedočanstva: Osnovna škola "Aneks" godinu bez direktora, trpe učenici

Školski odbor ne odlučuje o stvarima koje su potrebne za pravilan rad, kazao je Kurtović

Ova situacija utječe na rad škole. Facebook

27.5.2024

U sarajevskoj Osnovnoj školi "Aneks“ već godinu nije izabran direktor škole. Tu funkciju trenutno obavlja v.d. direktorica Emina Janjac, međutim, njoj je mandat istekao pa od ponedjeljka škola neće imati upravu. 

Predstavnici iz Vijeća roditelja, kao i sekretar škole, istaknuli su kako ta situacija djeluje nepovoljno i na učenike i na zaposlenike.

Razni izgovori

Sekretar škole Muzafer Kurtović za "Avaz“ je kazao kako sumnja da resorno ministarstvo koči izbor direktora i procese u školi tako što imenuje školski odbor, osobe koje, kako kaže, direktno ili indirektno opstruiraju rad škole.

- Sjednice školskog odbora skoro je nemoguće održavati jer trenutna v.d. predsjednica odbora Elvina Gadžo ne odgovara na pozive već neko vrijeme – ili je na putu ili ima neki drugi izgovor. Njena je dužnost bila da sazove sjednicu jer je postojao kvorum, te su se zajedno s već imenovanim predstavnikom općine Nezirom Hadžićem, predstavnikom radnika Harisom Putešom mogle donijeti potrebne odluke – kazao je Kurtović.

Istaknuo je da ova situacija utječe na rad škole jer se ne odlučuje o stvarima koje su potrebne za pravilno funkcioniranje, radnici nisu ocjenjivani. Međutim, naglasio je, poseban je problem činjenica da se završava školska godina, a svjedočanstva nema ko potpisati.

- Resorno ministarstvo prebacuje krivicu na mene kao sekretara, bez obzira na to što ništa od tih problema nije u mojoj nadležnosti kao sekretara. Ja zaista pokušavam uraditi stvari koje su i izvan moje moći kako bi pomogao u ovoj situaciji, međutim nisam ovlašten da potpisujem akte – ispričao je Kurtović.

Poništiti proceduru

Roditelji osnovaca iz ove škole jako su zabrinuti što se ovaj problem već dugo ne može riješiti i smatraju da je ovim direktno ugrožena dobrobit njihove djece.

- Mi smo imali imenovanje direktora gdje su tri člana iz komisije, roditelji, nastavnici i predstavnik općine bili na strani tog direktora koji je tada bio u konkursnoj proceduri, Harisa Puteša. Međutim, zbog nekih proceduralnih grešaka u koje sumnjamo da su se desile, konkurs je poništen. Zanimljivo je da kad god smo pokušali dogovoriti sastanak sa školskim odborom, neko bi se ili razbolio ili dao ili dobio otkaz – kazala je Edina Glušac, članica Vijeća roditelja.

Musić-Šatrović: Nema pomaka. Facebook

Lejla Musić-Šatrović, zamjenica predsjednice vijeća roditelja, navodi da je školski odbor imao sastanak u decembru i onda se do kraja aprila više nisu sastali.

- Proces same nastave odvija se bez problema. Problem su sva ostala pitanja za koja školski odbor treba da donese uputu ili odluku koja se prosljeđuje direktorici. Potrebno je poništiti konkursnu proceduru od prošle godine koja navodno nije urađena po zakonu, a evo već godinu nema pomaka po tom pitanju – kazala je Musić-Šatrović.

Ogorčeni nastavnici

- Nastavnici su ogorčeni na rad, škola je bila jako prosperitetna, imali su razne projekte, sada sve stagnira. Djeca ne idu na izlete, u kina, nego samo na neke obavezne posjete. Mi zaista samo želimo da izaberemo vršioca dužnosti direktora i da nam se ne nameće lice iz druge ustanove – kazala je Glušac.

Do zadnjeg trenutka djeca devetog razreda nisu znala hoće li ići na ekskurziju, međutim hitnom procedurom riješen je taj problem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.