ODLIČNE NAJAVE

Nakon što je maj "podebljao" turistički bilans predsezone: U Neumu očekuju rekordnu sezonu

Svi hoteli gotovo popunjeni i za juli i za avgust, a i ono malo preostalih kapaciteta prodat ćemo bez problema, kaže Krešić

Neum: Prognoze za juni odlične. Pixsell

Meliha Smajkic

31.5.2024

Da naš jedini grad na moru Neum i mimo turističke sezone bilježi sjajne rezultate, govori podatak da je u ovom mjesecu u hotelskim smještajima zabilježeno 20 posto više noćenja u odnosu na isti period prošle godine.

Kraj škole

Tako je maj „podebljao“ turistički bilans predsezone u Neumu, koji se sve više transformira u poželjno turističko odredište za goste iz brojnih zemalja Evrope koji u tom gradu žele boraviti tokom mirnijeg perioda.

Davor Krešić, predstavnik Udruženja hotelijera Neuma, potvrđuje nam da im je ovaj mjesec donio sjajne rezultate te da je trenutno u hotelima više od 90 posto gostiju iz Francuske, Belgije, Poljske, Danske, ali i drugih zemalja.

- Da, ogroman broj gostiju imamo iz tih zapadnih emitivnih tržišta, a što se tiče domaćih, to su, uglavnom, kongresni gosti i vikendaši - govori nam Krešić.

Davor Krešić. Facebook

Naglašava da su najave za juni odlične te da mogu biti izuzetno zadovoljni ako ih vrijeme posluži za „last minute“ rezervacije vikendima.

- Trenutna situacija je, uistinu, vrlo povoljna, a kada je riječ o domaćim turistima, skoro, tradicionalno, prvi val se očekuje već po okončanju školske godine, odnosno iza 20. juna. Tada, zapravo, kreće sezona individualaca, dok dolazak dijaspore očekujemo iza 10. jula, kada krenu i njihovi godišnji odmori. Međutim, generalno, što se tiče hotela, svi su odlično popunjeni i za juli i za avgust, tako da ćemo i ono malo kapaciteta što je preostalo, uvjeren sam, prodati bez problema - ističe on.

I dok su u susjednoj Hrvatskoj za ovu sezonu povećali cijene smještaja i za 30 posto, u Neumu se poskupljenje kreće između pet i 10 posto.

- To povećanje je bilo neminovno iz više razloga. Najprije, jer smo povećali plaće radnicima, a potom zbog porasta troškova energenata, ali i namirnica. I, uistinu, radi se o skromnom povećanju, tek da pokrijemo te troškove - objašnjava nam Krešić.

Ogromna razlika

Dodaje da se Neum cjenovno ne može porediti s Hrvatskom te da je u odnosu na to tržište jeftiniji između 30 i 50 posto.

- Ogromne su razlike u cijenama, budući da je Hrvatska ove godine stvarno drastično digla cijene - zaključuje Krešić.

Poređenje cijena

Pet noćenja za četveročlanu porodicu u neumskim hotelima u špici sezone košta od 2.100 do 2.900 KM, a u Makarskoj ili u Tučepima od 3.400 do čak 7.000 KM.

Kada je riječ o privatnom smještaju, jedna porodica pet noći u apartmanima u Neumu u tom periodu može priuštiti za već 700 KM, a u objektima na Makarskoj rivijeri za najmanje 1.600 KM.

Više od 90 posto gostiju iz Francuske, Belgije, Poljske, Danske, ali i drugih zemalja.

2.100 do 2.900 KM košta pet noćenja za četveročlanu porodicu u neumskim hotelima u špici sezone.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.