UBISTVO LJEPOTICE

Pucao joj u lice, a zatim učinio još gnusniju stvar nad njenim tijelom, pozadina svega je jeziva

Svi koji su je poznavali svjedoče da je zračila nevjerovatnom privlačnošću, šarmom i čednošću

Doroti Straten. Screenshot

D. H.

2.6.2024

Doroti Straten bila je jedna od najljepših žena koje su se ikada pojavile na naslovnoj stranici časopisa "Playboy".

Svi koji su je poznavali svjedoče o tome da nije bila samo jedna od djevojaka koje su se na ovaj način probile na javnu scenu, već da je zračila nevjerovatnom privlačnošću, šarmom i čednošću što je bilo veoma čudno za svijet u kojem se kretala.

Javnost u Americi bila je šokirana 14. avgusta 1980. godine, kada je tada dvadesetogodišnja Doroti pronađena mrtva pored svog supruga Pola Šnajdera.

Šnajder je pucao u njeno lice iz puške, tako da je mjesto nesreće bilo pokriveno njenim ostacima, a kasnije je utvrđeno i da je prije toga prisilio na spolni odnos. Kada je obavio krvavi čin Šnajder je pucao sebi u glavu i tako skončao pored svoje mlade supruge.

Sve je počelo u malom gradiću u Kanadi gde je Doroti odrasla uz majku i mlađu sestru. Otac ih je napustio i prema riječima rođaka nikada im više nije bio ni emotivna, a ni finansijska podrška. Majka koja joj je bila velika podrška, umrla je kada je Doroti imala 16 godina, tako da je ostala bez zaštite roditelja. Živjela je sa tetkom i sestrom. 

Doroti je uz majku i tetku živjela mirno i porodica je bila skladna. Sve je u njenom životu bilo obično, sem činjenice da nije bilo osobe koja je mogla ostati ravnodušna na njenu ljepotu kada uđe u prostoriju.

Isto se dogodilo i Polu Šnajderu koji je ugledao kada je došao u jedan restoran brze hrane gdje je radila. Oduševio se Dorotinom ljepotom i pozvao je da izađu.

A ko je bio Pol Šnajder?

Bio je dobro poznat u kriminalnim krugovima, a pokušao je i da se probije u industriji za odrasle. U Doroti je vidio dobru priliku da se probije u ovom svijetu. Znao je da sa njom mora ići polako, kako bi dobio njeno povjerenje, jer je Doroti bila veoma skromna djevojka i nije bila iz ovog svijeta.

Nakon nekoliko mjeseci zabavljanja ubijedio je da se slika u slobodnijem izdanju i da fotografije pošalju Playboju. Kada je vidio Dorotine fotografije, Hju Hefner (Hugh Hefner) se oduševio i odmah je pozvao da se slika za njegov magazin.

Početak karijere

Tako je započela Dorotina karijera, ali najveći problem je što poziv za veliki Holivud nije uslijedio za Šnajdera, koji je finansijski i tjelesno eksploatisao Doroti, već samo za Stratenovu.

Doroti je odmah bila zapažena u elitnim krugovima Holivuda, proglašena je zečicom godine, a nakon toga je dobila i ponudu da glumi u filmu "Galaksina", u kojem je i igrala glavnu ulogu.

Najveći problem u ovom periodu bio je Šnajder koji je u stopu pratio Doroti, pravio joj probleme i po svjedočenju prijatelja i poznanika samo želio njen novac i ponašao se prema Stratenovoj kao da je stvar koju posjeduje.

Zaprosio je i ona je zbog osjećaja da mu nešto duguje, kako je ispričala jednoj prijateljici, pristala da se uda za njega, i tada je uslijedio njen pakao. Sav novac koji bi zaradila on bi prisvojio, a insistirao je i da odlučuje o njenoj karijeri.

Međutim, na jednoj zabavi, Doroti je upoznala reditelja Pitera Bogdanovića koji se, na prvi pogled zaljubio u Doroti. Ponudio joj je ulogu u filmu "Svi su se smijali", a Doroti je pristala.

Snimanje je bilo u Njujorku i samo članovi ekipe mogli su biti na setu, što je u potpunosti bacilo Šnajdera u drugi plan i morao je da ostane u Kaliforniji.

Doroti je otišla na snimanje, gdje je započela romansu sa Bogdanovićem koji je želio da je zaštiti od Šnajdera i njegovog uticaja. Bogdanović je zaprosio u to vrijeme udatu Doroti i ona je pristala.

Nedostupne finansije

U međuvremenu Šnajder je bio bijesan jer nije mogao da dođe do Doroti, a i sve finansije su mu bile nedostupne dok ona nije bila tu.

Bio je u velikoj krizi i potpuno van sebe zbog cijele situacije. Četrnaestog avgusta 1980. godine Doroti je odlučila da ode u stan svog supruga da zatraži razvod, a za njega je spremila i ček koji je trebao da predstavlja jednu vrstu jednokratne pomoći i kompezacije, ali se sve završilo tragdijom.

Šnajder je pucao u Doroti, ubio je, a zatim i sebe. Njihova tijela su pronašli cimeri, bili su bez garderobe, nekoliko sati nakon tragedije, a prizor koji su ugledali bio je malo je reći užasan.

Svuda po sobi bili su razbacani sitni komadići tkiva, a obdukcijom je utvrđeno i da je tijelo Stratenove dodatno oskrnavljeno spolnim putem. Šnajder je nakon svega presudio i sebi.

Film "Galaksina" koji je Doroti snimila toga dana je izašao u kina, ali su ga povukli jer je ovaj slučaj smatran skadalom velikih razmera i producenti nisu željeli da im na bilo koji način poljulja javni ugled.

Priča Doroti Straton i danas je bolna tačka za javnost u Americi, jer su je mnogo vojleli zbog njenog izuzetnog šarma, a njena karijera, koja bi kasnije sigurno bila blistava, bila je na početku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.