ŠEF HRVATSKE DIPLOMATIJE

Grlić Radman: Želimo pomoći, ali neće biti prečica za ulazak zapadnog Balkana u EU

Važne su sigurnost i promocija regionalne sigurnosti, te dobrosusjedski odnosi. To je temelj

Grlić Radman: Potrebno ispuniti uvjete. Fena

E. Ć.

21.6.2024

Hrvatska podržava zemlje zapadnog Balkana u pristupanju Evropskoj uniji, ali pod uslovom da ispune kriterije koje postavlja Brisel, rekao je ministar vanjskih poslova te zemlje Gordan Grlić Radman.

- EU ostaje otvorena za sve zemlje zapadnog Balkana, ali njihovo buduće članstvo i perspektiva ovisi o vlastitim postignućima i provođenju reformi, te ispunjenju kriterija i mjerila. Kao što je Hrvatska to isto učinila prije više od 11 godina odradivši težak posao - rekao je Grlić Radman za TV Beč.

Usklađena vanjska politika

On se danas u sklopu inicijative "Prijatelji zapadnog Balkana" sastao u Austriji s ministrima vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije.

- Kada govorimo o nekim zemljama zapadnog Balkana važno je reći da njihova vanjska politika mora biti 100 posto usklađena, u punini, s evropskom zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom - kazao je on.

Sastanku zatvorenom za medije prisustvovali su i ministri vanjskih poslova Austrije, Slovenije, Italije, Češke, Slovačke i Grčke koje su članice EU.

"Prijatelji zapadnog Balkana" je inicijativa koju je 2023. pokrenuo austrijski ministar vanjskih poslova Aleksander Šalenberg (Alexander Schallenberg) "u cilju pružanja podrške postupku proširenja EU-". Prvi takav sastanak bio je održan prije četiri mjeseca u Rimu.

Crna Gora, Srbija, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija i Albanija kandidati su za članstvo u EU.

- Želimo im pomoći svojim iskustvom i svojom ekspertizom. Važne su sigurnost i promocija regionalne sigurnosti, te dobrosusjedski odnosi. To je temelj - naglasio je Grlić Radman.

Suočavanje s prošlošću

Rekao je da se "potrebno suočiti s prošlošću" i "ne posezati za nekim temama koje mogu još više proširiti otvorene rane raspada bivše države".

- Potrebno se okrenuti budućnosti i naravno riješiti otvorena pitanja, ali u duhu dobrosusjedskih odnosa i sukladno vladavini prava sadržanih u 23. i 24. poglavlju (pristupnog postupka s EU) - rekao je on i dodao da neće biti prečica i "političkih puteva", nego pravnih koje propisuje EU.

Istakao je da Hrvatska želi pomoći zemljama zapadnog Balkana da i one smanje istu ovisnost.

- Za Hrvatsku je zato važna provedba projekta Južne interkonekcije koja bi vodila prema BiH - naveo je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.