PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić iz Brisela: Kurti nije htio ili smio da se sretne sa mnom

Neće čovjek da me vidi, nije spreman na sastanak sa mnom

Aleksandar Vučić. Screenshot / Tanjug

S. S.

prije 4 dana

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se novinarima iz Brisela, gdje je otkrio da nije održan sastanak s premijerom Kosova Albinom Kurtije.

On je održao sastanak s visokim predstavnikom EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. 

- Vraćam se nazad, sam sa Vukanom što će reći da moram biti duže budan, iako više nije mali. Uradili smo dobar dio, posebno prijepodne. Želim da vas obavijestim da sastanka sa Kurtijem nije bilo, jer Kurti nije htio ili smio da se sretne sa mnom. Neće čovjek da me vidi. Nije spreman na sastanak sa mnom. Ne bih prevaljivao ovoliki put, nego srećom jutros su bile dobre vijesti za Srbiju, kao što fudbal može da vam uništi raspoloženje - rekao je Vučić.

On je dodao da je na bilateralnim sastancima je bilo sve kako treba, bili su uspješni.

- Razgovarali smo svemu, provođenju sporazuma, o dijalogu, situaciji na Kosovu. Glavni pregovarači će nastaviti najvjerovatnije u utorak sa sastancima. Tako da očekujem nastavak i mi imamo mnogo posla da radimo. Težak je to posao za Petkovića, Miloša, sve naše ljude koji napordno rade. Vi sačekate mene pa mislite da sam dobro ili loše raspoložen, a mnogo je to problema, teška pozicija za naš narod na Kosovu. Ali nastavit ćemo da se borimo i štitimo interese Srbije i koliko možemo pomognemo našem narodu - dodao je Vučić.

Kako ističe Vučič, Kurti uvijek pronađe razlog zašto za nešto nije.

- Za nas je u suštini važno da smo jutros imali dobre sastanke. Vjerujem da postoji taj prostor za agendu rasta koju provodimo i kroz ekonomske reforme. Inflacija je sada značajno pala, ali primanja moraju biti veća i za penzionere i za ljude u privatnom sektoru, srećom ne zaostaje ni za javni sektor. To su važne stvari i važni signali. I EU će siguran sam reći ko danas nije želio razgovor. Vjerujem da će morati da kažu da nije postojala volja jedne strane sa drugom stranom - rekao je predsjednik Srbije.

Dodao je i da ima još posla, da direktora Kancelarije za Kosovo pri Vladi Srbije Petra Petkovića čeka težak posao.

- Težak je položaj za nas. Nastavit ćemo da se borimo i štitimo interese Srba i pomognemo našem narodu - rekao je on.

Prethodno su i Vučić i Kurti imali odvojene sastanke sa Boreljom i Lajčakom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.