NA DANAŠNJI DAN

Edo Mulahalilović: 14. godišnjica smrti bh. muzičara i producenta

Danas je četvrtak, 27. juni/lipanj 2024. godine, do kraja godine preostalo je još 188 dana

Edo Mulahalilović. radiosarajevo.ba

I.P.

prije 4 dana

Na današnji dan 2010. godine, preminuo je Edo Mulahalilović, bosanskohercegovački tekstopisac, kompozitor i producent. Mulahalilović je rođen u Sarajevu 23. marta 1964. Muzičku karijeru je započeo uspješno već kao dječak te je nagrađivan na takmičenjima učenika muzičkih škola širom SFR Jugoslavije.

U trinaestoj godini talentirani Edo je imao prvi solistički koncert na klasičnoj gitari. U ljeto 1983. zajedno s Pjerom Žalicom i Izudinom Kolečićem osnovao je grupu “Baobab” u kojoj je pjevao i svirao gitaru. Ista trojka, 1985., zajedno s Hajrudinom Varešanovićem osniva grupu "Hari Mata Hari", gdje je bio autor većine pjesama.

Komponovao bh. pjesmu za Eurosong 1994.

Godine 1991., objavio je kantautorski album "Jedna je pjesma cijeloga života" ali agresija na BiH (1992. – 1995.) spriječila je širu promociju i turneju. S bratom Adijem uradio je i kompoziciju “Ostani kraj mene” koja je 1994. u Dablinu na Eurosongu predstavljala Bosnu i Hercegovinu.

Kao kompozitor i producent je u Finskoj, u periodu od 1996. do 2002., snimio dvadesetak albuma s raznim skandinavskim izvođačima. Edo je bio član GRAMEX-a i TEOSTO-a (finnish composers copyright society), a posljednje godine života radio je u Sarajevu, gdje je imao svoj vlastiti studio i produkciju.

Kad je obolio od teške bolesti, kolege muzičari su za Edu održali koncert pomoći, sav prihod je išao Edi za liječenje, ali Edo, nažalost, nije uspio pobijediti u borbi s rakom.

Bankim Čandra Čaterdži. wikipedia.org

Rođen indijski pisac Bankim Čandra Čaterdži

1838. - Rođen indijski pisac Bankim Čandra Čaterdži (Chandra Chatterjee), prvi značajniji autor koji je pisao na bengalskom jeziku. Uglavnom je pisao romantične romane s domaćim temama i moralističkim tonom. Djela: romani "Kapalkundala", "Mrinalini", "Jurgalangurija", "Čandrašekhar", "Rađani", "Krišnakanter Čil", "Anandamat", "Debi Čaudhurani", "Sitaram".

1862. - Janez Puh, slovenski izumitelj, rođen je na današnji dan. Počeo je proizvodnju bicikala 1891. godine. Izvozio ih je u Englesku i Francusku. Godine 1899., otvorio je svoju tvornicu, koja je 1903. počela proizvoditi i motocikle, a od 1904. i automobile. Godine 1912., tvornica “Puh” zapošljavala je 1100 radnika, koji su godišnje proizvodili približno 300 automobila, 300 motocikala i 16.000 bicikala. Također, proizvodio je automobile za Habsburšku dinastiju i Austro-Ugarsku vojsku. Puh je nosilac 35 patenata iz područja automehanike. Njegovi motocikli i automobili bili su uspješni u utrkama i relijima. Tradicija tvornice “Puh” i danas se nastavlja pod imenom “Steyr-Daimler-Puch”. Sjedišta se nalaze u Gracu i Beču.

1869. - Rođen Hans Speman (Spemann), njemački embriolog koji je 1935. godine dobio Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu za svoje otkriće učinka danas poznatog kao embrionalna indukcija (interakcija među grupama embrionalnih ćelija, što dovodi do aktiviranja određenih gena, čije aktiviranje dovodi do razvoja određenih tkiva i organa, tj. do specifične morfogeneze i diferencijacije ćelija).

1880. - Helen Keler (Keller), američka književnica i aktivistica, rođena je na današnji dan. Od djetinjstva je bila slijepa i gluha. Nakon dugotrajnog procesa, uz pomoć učiteljice i kasnije životne pratiteljice Ane Salivan (Anne Sullivan), uspjela je naučiti sporazumijevati se s okolinom te završiti školu. Naučila je nekoliko stranih jezika, a u učenju je iskazala izvanredan smisao za književni i naučni rad. Godine 1904., diplomirala je na Radcliffe Colledgeu. Uz književni rad Keler je bila aktivna u Američkoj fondaciji za slijepe (American Foundation for the Blind), gdje je radila na prosvjećivanju i osvješćivanju javnosti za probleme slijepih i gluhonijemih osoba te poboljšanju državne skrbi za slijepe. Obišla je i održavala predavanja u četrdesetak zemalja svijeta.

1944. - U bombardovanju Londona u Drugom svjetskom ratu u napadu raketom Fau 1, poginula Vera Menčik, svjetska šampionka u šahu. Poginula je u 38. godini kao aktuelna šampionka. Otac ju je naučio da igra šah u devetoj godini. Porodica se preselila u Englesku 1921., a Vera je pobijedila na britanskom šahovskom prvenstvu za juniorke iste godine. Sljedeće godine postala je učenica Geze Marocija, jednog od najboljih šahista na svijetu u prvoj polovini 20. vijeka. Osvojila je prvu titulu svjetske šampionke 1927. i uspešno je branila do kraja života: (1930., 1931., 1933., 1935., 1937. i 1939.). Muškarci, koje je Menčikova pobjeđivala na turnirima, govorili su da pripadaju Klubu Menčik. Među njima bili su i Maks Eve, Semjuel Reševski i Mir Sultan Kan. Imala je mlađu sestru Olgu, takođe šahistkinju, koja je poginula zajedno s njom. 

Tanja Bošković. stil.kurir.rs

Rođena Tanja Bošković, srbijanska i jugoslavenska glumačka diva

1953. - Rođena Tanja Bošković, srbijanska i jugoslavenska glumačka diva. Prvu glavnu ulogu ostvarila je 1974. godine u filmu “Košava”, a iste godine snimila i seriju “Divlje jagode”. Značajne uloge ostvarila je u filmovima “Majstori, majstori”, “Čovjek sa četiri noge”, “Policajac sa Petlovog brda”, “Rat uživo”, “Okupacija u 26 slika”, “Balkanska pravila”, “Volim te najviše na svijetu” i “Peti leptir”, a publici je najpoznatija po ulozi pjevačice u filmu “Balkan ekspres”, te po ulozi Lole Golubović u tv-seriji “Srećni ljudi”. Danas ima više od četrdeset godina dugu i plodnu pozorišnu, televizijsku i filmsku karijeru ovjenčanu najvećim nagradama i priznanjima.

1955. - Francuska glumica Izabel Ađani (Isabelle Adjani) rođena je na današnji dan. Drži rekord najvećeg broja osvojenih nagrada Cesar za najbolju glumicu (5), za uloge u filmovima “Possession” (1981.), “L'été Meurtrier” (1983.), “Camille Claudel” (1988.), “La Reine Margot” (1994.) i “La journée de la jupe” (2009.). Također, 1981. je bila dobitnica dvostruke nagrade za najbolju glumicu Filmskog festivala u Kanu, te je dva puta bila nominirana za Oskara za najbolju glumicu. Glumi na francuskom, engleskom i njemačkom jeziku.

1978. - Sa sovjetskog kosmodroma "Bajkonur" lansiran vasionski brod "Sojuz 30", u kojem su bili poljski major Miroslav Hermaševski i sovjetski pukovnik Peter Klimuk. Poslije osmodnevnog boravka u vasioni, u toku kojeg su se dvojica kosmonauta sastala na orbitalnoj stanici "Saljut-6" sa posadom "Sojuza 29" Vladimirom Kovaljonokom i Aleksandrom Ivančekovom, "Sojuz 30" se vratio na Zemlju.

1989. - Umro engleski filozof Džuls Alfred Ejer (Jules Ayer), čija je knjiga "Jezik, istina i logika" svojevrstan manifest logičkog pozitivizma. Ostala djela: "Zasnivanje empirijskog znanja", "Problem saznanja", "Pojam osobe".

2001. - Preminuo Džek Lemon (Jack Lemmon), američki filmski glumac i dvostruki dobitnik Oskara: za film “Gospodin Roberts” u kategoriji najbolji sporedni glumac i kao najbolji glavni glumac za film “Spasite tigra”. Lemon je bio jedan od najomiljenijih glumaca u Holivudu.

2007. - Umro Dragutin Tadijanović, hrvatski pjesnik, znan i po pseudonimu Margan Tadeon. Bio je direktor Instituta za književnost JAZU-a, predsjednik Društva književnika Hrvatske, predložen za Nobelovu nagradu, te počasni građanin grada Zagreba. Knjige pjesama i pojedine pjesme prevedene su mu na dvadesetak jezika.

2016. - Preminuo italijanski glumac Karlo Pedersoli (Carlo Pedersoli), profesionalno poznat kao Bad Spenser (Bud Spencer), poznat po svojoj visini (1,93 m) te ulogama u "špageti vesternima" i komedijama. S kolegom Terensom Hilom (Terence Hill) Spenser je snimio više od 20 filmova, uglavnom komedija, koje su bile jako popularne u Evropi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.