ŠOKANTNO

Nikola u šoku gledao ajkulu kako povraća svoj plijen: Evo šta je izbacila iz stomaka

Vjerujem da se ovo dogodi jednom u milion slučajeva - rekao je Nikola

Tigrasta ajkula. Platforma X

El. T.

6.6.2024

Nikola je bio u šoku dok je gledao tigrastu ajkulu kako povraća plijen koji je ranije progutala blizu obala Kvinslenda. Kada je vidio šta je izbacila iz stomaka, nije mogao da vjeruje svojim očima - ajkula je povratila bodljikavog mravojeda.

Morski biolog 

Nikola Lubic, morski biolog na Univerzitetu Džejms Kuk, godinama prati ovu tigrastu ajkulu u okviru projekta koji se sprovodi duž obale Kvinslenda. Imao je sreće da prisustvuje prizoru koji se događa možda "jedan u milion" - ajkula kojoj je hrana izazvala tegobe, piše telegraf.rs.

Nikola je odlučio da medijima otkrije šta je vidio nekoliko mjeseci uoči objavljivanja studije. On je rekao da su tigraste ajkule "čistači", poznate po tome da jedu ptice, gume, registarske tablice, pa čak i manje televizore. Ipak, trenutak kada je gledao kako tigrasta ajkula povraća mrtvog bodljikavog mravojeda bio je pravi doživljaj.

- Vjerujem da se ovo dogodi jednom u milion slučajeva - rekao je Nikola koji je posmatrao nesvakidašnji prizor istočno od Ingama na sjeveru Kvinslenda.

Istraživanje Fondacije Biopixel Oceans dio je državnog projekta sa više agencija i u sklopu projekta obilježeno je više od 800 morskih životinja u periodu od 2020. do 2023. godine.

Tagove su stavljali na zapadnoaustralijske biserne smuđeve, raže, cipale, i razne vrste ajkula, sve od Zlatne obale do Toresovog moreuza.

Nikola je rekao da je pomogao u obilježavanjuu oko 200 tigrastih ajkula, ali da je ovo bio prvi i jedini put da je vidio ajkulu kako povraća bodljikavog mravojeda.

- Ova je samo ispovraćala to, što je bilo veliko iznenađenje za nas -  rekao je Nikola i otkrio da je nesvakidašnjem prizoru prisustvovao u maju 2022. godine.

Ovaj morski biolog je rekao da stručnjaci znaju da tigrasta ajkula jeste "svaštojed".

- Znamo da imaju prilično širok spektar vrsta plijena kojima se hrane, ali definitivno nisam mislio da je bodljikavi mravojed na meniju - kaže Nikola.

Ajkula bila pod stresom

Dr Lubic je rekao da je ajkula bila pod stresom i da je povraćala dok je bila vezana i tagovana u blizini čamca.

- Ponekad kada se ganjate sa njima, one budu malo pod stresom, a jedan od odgovora na stres jeste da povraćaju hranu, posebno ako se radi o hrani koja nije slegla kako treba - rekao je Nikola i dodao da je siguran da se bodljikavi mravojed sigurno nije slegao lijepo.

On je rekao i da nije neuobičejano da se ovi mravojedi kupaju oko Ostrva Palmi.

- Svoj mali nos koriste kao snorkel, i odlični su plivači - rekao je on.

Nikola misli da je tigrasta ajkula ščepala bodljikavog mravojeda u kanalu između ostrva Orfeus i Fantomskog ostrva.

- Vidio sam svašta nešto da ispadne iz ajkule, ali nikada bodljikavog mravojeda - kaže ovaj stručnjak.

Dr Lubic je rekao da su tokom projekta prikupljene nove informacije o ponašanju brojnih morskih životinja. Portparol Univerziteta Džejms Kuk rekao je da će više podataka iz projekta biti dostupno kasnije ove godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.