NATO ŠALJE PORUKU MOSKVI

Stoltenberg: Prilagoditi nuklearne sposobnosti sadašnjem sigurnosnom okruženju

Zajednički pojačavamo zaštitu kritične infrastrukture, kazao je Stoltenberg

Stoltenberg: Ostvaren znatan napredak. NATO

Z. K.

12.6.2024

Ministri odbrane država članica NATO-a razgovarat će na sastanku sutra i prekosutra u Briselu o prilagodbi nuklearnih kapaciteta sadašnjem sigurnosnom okruženju, izjavio je danas glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Sigurno i pouzdano

- U okviru ministarskog sastanka sastat će se grupa za nuklearno planiranje, gdje će saveznici razgovarati o tekućoj prilagodbi nuklearnih sposobnosti sadašnjem sigurnosnom okruženju - rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

Na pitanje kakvu poruku NATO s tim šalje Moskvi, Stoltenberg je rekao da saveznici “moraju moći jasno komunicirati da je naše nuklearno odvraćanje učinkovito, sigurno i pouzdano”.

- I to je ono što radimo moderniziranjem, vježbanjem i komuniciranjem o onome što radimo - dodao je.

Rekao je da je u tome već ostvaren znatan napredak, da je Nizozemska ovog mjeseca proglasila prve borbene zrakoplove F-35 spremnima za NATO-ovu nuklearnu misiju, da SAD modernizira svoje nuklearno oružje u Evropi.

- Kako se izazovi razvijaju, NATO-ova nuklearna misija ostaje ista. Očuvati mir i odvratiti agresiju - rekao je Stoltenberg, dodajući da nuklearnu prijetnju ne predstavlja samo Rusija nego i Kina i Sjeverna Koreja.

Ministri će također razgovarati o sve intenzivnijoj kampanji neprijateljskog djelovanja Rusije u zemljama NATO-a - sabotažama, nasilju, kibernetičkim napadima i dezinformacijama.

- Saveznici poduzimaju odlučne mjere, provode hapšenja i pokreću pravne postupke. Zajednički pojačavamo zaštitu kritične infrastrukture, kao i razmjenu informacija i obavještajnih podataka - rekao je glavni sekretar.

Podrška Ukrajini

Istaknuo je da akcije Rusije neće spriječiti saveznike da nastave podržavati Ukrajinu.

- Na ovom sastanku ministara odbrane pojačat ćemo našu podršku Ukrajini, ojačati našu odbranu i poslati snažnu poruku odvraćanja našim protivnicima - rekao je Stoltenberg.

Rekao je kako očekuje da će saveznici do samita NATO-a od 9. do 11. jula u Vašingtonu te na samom samitu najaviti veliku pomoć Ukrajini u vojnoj opremi, protuzračnoj odbrani, topništvu, projektilima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.