PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić: Srbija kao društvo mora da otvori dijalog o litijumu

Rekao je kako da litijum spada u kritične mineralne sirovine, kao sol, nafta i ulje, te da će se "oko litijuma voditi ratovi u budućnosti“

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Filip Plavčić

Anadolija

prije 6 dana

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju naciji u ponedjeljak izjavio je da "živimo u vreme najveće geopolitičke krize posle Drugog svetskog rata" te da očekuje eskalaciju situacije u Evropi i svijetu, te rekao da Srbija mora da otvori dijalog o litijumu na nivou parlamenta i eksperata i o odluci koju će "kao društvo" da donesu o tome, javlja Anadolija.

- Očekujem eskalaciju situacije u narednim mjesecima i očekujem da se suočimo sa veoma teškim posljedicama, govorim o Evropi i svijetu. Moramo da budemo čvrsto opredjeljeni da naše zadatke uradimo na najbolji mogući način, da sačuvamo mir, obezbijedimo ekonomski rast i bolji život građana Srbije - rekao je Vučić.

Rekao je kako da litijum spada u kritične mineralne sirovine, kao sol, nafta i ulje, te da će se "oko litijuma voditi ratovi u budućnosti“.

- Hoću da naše društvo u Srbiji donese odluku i da ljudi sagledaju sve argumente - rekao je Vučić, istakavši da Srbija ima mogućnost da proizvede 58.000 tona litijum-karbonata na godišnjem nivou.

Naglasio je također da je suštinska bitka da li Srbija može da osigura da se baterije proizvode u Srbiji i da u zemlju dođu novi proizvođači električnih automobila.

"Expo 2027" 

Vučić je predstavio i plan budućeg kompleksa za "Expo 2027" koji će biti oragnizovan u Srbiji.

Naglasio je da je "Expo" jedan od najvažnijih projekata za Srbiju, dodajući da će budući nacionalni stadion biti povezan sa kompleksom "Expa" i da će ovim stadionom i drugim novoizgrađenim stadionima u Srbiji upravljati svjetske agencije koje upravljaju stadionima poznatih evropskih klubova poput Real Madrida i Chelseaja.

Istakao je da će biti izgrađena i željeznička stanica koja će kompleks povezivati sa aerodromom i ostatkom grada Beograda.

Također je predstavio projekat delfinarijuma koji će biti u okviru kompleksa "Expo 2027", napominjući da će u njemu biti smješteni i terapeutski delfini.

Vučić je također kazao da je u prvom kvartalu godine Srbija imala najveću stopu rasta u Evropi, i to 4,7, posto, te dodao da očekuje da inflacija u junu bude 4,1 posto i da nastavi padati.

- Za nas je važno da smo smo na rekordnom nivou broja zaposlenih, 2.313.000 ljudi. Važno je također da pokušamo da dostignemo godišnji rast od četiri posto, a procene Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) su 3,5 posto.

Novi model električnog automobila 

Potom je istakao da će u Italiji 11. jula zvanično biti predstavljen novi model električnog automobila koji će se proizvoditi u Kragujevcu, u Srbiji, a u drugoj polovini jula će sa predstavncima Stelantisa otvoriti proizvodnu liniju.

- To će biti veliki podstrek za razvoj i napredak, ne samo Kragujevca i Šumadije, već cele Srbije i značajno utjecati na rast bruto domaćeg proizvoda (BDP). Proizvodićemo i električni automobil jer to je od velikog značaja za sve nas - kazao je Vučić.

Dodao je da će država Srbija stimulisati kupovinu električnih automobila sa po 5.000 eura po automobilu te da će čak razmotriti da ovaj iznos bude još veći za električne automobile proizvodene u Srbiji.

Sastanak o Kosovu

Vučić je u obraćanju podsjetio da sutra uvečer putuje u Brisel gdje će imati razgovore sa predstavnicima Kosova.

- Što se Kosova tiče, to ostaje veliki bezbjednosni izazov, politički izazov, ljudski izazov. Mi ćemo se ponašati konstruktivno, truditi se da dijalogom rješavamo probleme, ali ne vjerujem u volju druge strane da učestvuje u stvaranju Zajednice srpskih opština. Plašim se njihovih provokacija - kazao je Vučić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.