ZAMJENIK MINISTRA ODBRANE

Galić na Schuman sigurnosnom i obrambenom forumu u Briselu

Forumu su prisustvovali visoki dužnosnici iz Evrope i svijeta

Zamjenik ministra obrane BiH Slaven Galić. MOBiH

FENA

29.5.2024

Na poziv potpredsjednika Evropske komisije Žozep Borelj (Josep Borrell), zamjenik ministra obrane BiH Slaven Galić posjetio je Brisel i sudjelovao na Schuman sigurnosnom i obrambenom forumu održanom danas u Evropskom parlamentu u Briselu.

Forumu su prisustvovali visoki dužnosnici iz Evrope i svijeta, međunarodnih organizacija i agencija, te raspravljali o brojnim temama koje su se odnosile na aktualne izazove u svijetu.

Neki od problema iznesenih na okruglom stolu odnosili su se na globalnu sigurnosnu situaciju sa osvrtom na hibridne i kibernetičke prijetnje, integriranje pitanja mladih, žena i djece u politike mira, sigurnosti i odbrane, zatim kritične infrastrukture, otklanjanje prijetnji kroz partnerstvo, kao i suzbijanje terorizma.

U toku plenarnih sesija, razgovarano je o suočavanju sa konvencionalnim oružanim sukobima, kao i sa savremenim oblicima ratovanja koji se vode u virtualnom i domenu ekonomije. Isto tako, usaglašeno je da je težnja ka multilateralizmu i partnerstvu kolektivni cilj ka uspostavljanju, očuvanju i zaštiti mira u svijetu.

Na marginama Foruma, zamjenik ministra imao je priliku razgovarati s nacionalnim dužnosnicima i predstavnicima evropskih i svjetskih organizacija.

Izaslanstvo BiH, osim zamjenika ministra Galića, činili su brigadir Edin Fako, šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO i vojni predstavnik BiH pri EU, Tarik Oprašić i Danijela Bilić, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.