BUDŽETSKA POTROŠNJA

Za koje naučne radove je KS izdvojio sredstva iz budžeta: Ministarstvo priprema veliko mršavljenje građana uz kofein?

Novac iz budžeta za naučnoistraživačke projekte dobili su, između ostalih, i zastupnici i bivši ministri

Pretilost u BiH: Hoće li nas kofein spasiti?. Facebook

Danijal Hadzovic

21.6.2024

Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo objavilo je preliminarne liste po Javnom pozivu za sufinansiranje naučnoistraživačkih / umjetničkoistraživačkih i istraživačkorazvojnih projekata i programa iz Budžeta Kantona Sarajevo za 2024. godinu.

Na čelu ovog ministarstva je Adna Mesihović, postavljena na tu poziciju kao kadar Damira Marjanovića.

Rekordna sredstva

Za ovu svrhu osigurano je čak 4.300.000 KM iz budžeta. Iako je svakako pozitivno i pohvalno što je Vlada KS osigurala ovolika sredstva za naučne projekte, neki od izabranih kandidata su, u najmanju ruku, „zanimljivi“, posebno uzimajući u obzir njihov politički aktivizam.

Mesihović: Ne čelu ministarstva. Facebook

Tako se, između ostalih, za objavu naučnoistraživačkog rada odlukom komisije, koja je odlučivala i zaključila da su ispunjeni kriteriji, našao Amel Mekić, zastupnik Naroda i pravde u Parlamentu FBiH, koji od 2014. radi i na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja.

Tema za koju je Mekić dobio novac glasi: „Modulacijski uticaj kofeina na brzi gubitak težine, status hidracije, kognitivnu izvedbu i kontaktilna svojstva mišića kod vrhunskih sportista u borilačkim sportovima“.

Na koji je ovo način od javnog interesa za Kanton Sarajevo nije nam poznato. Teško da može proći i kao dio strategije Vlade za borbu protiv pretilosti građana, s obzirom da se odnosi isključivo na sportiste, i to u borilačkim sportovima kojima se i Mekić bavio.

Mekić: Zanimljiva tema. Screenshot

Sredstva za projekt trebala bi dobiti i bivša ministrica istog obrazovanja koje dodjeljuje sredstva Melika Husić-Mehmedović.

Naziv njenog rada glasi „Mitovi i (ne)znanje u oblasti neuromarketinga“.

Manje zanimljivo

Među aplikantima koji ne zadovoljavaju formalno-pravne uvjete propisane javnim pozivom, kako je ocijenila komisija, nalazi se i ime prof. dr. Semira Bešlije, predsjednika Udruženja onkologa u BiH, vjerovatno najboljeg stručnjaka u toj oblasti kojeg imamo u BiH. Njegov projekt pod nazivom „Primjena metode vještačke inteligencije u analizi i ispitivanju prediktivnog značaja mikrobioma u neoadjuvantnom tretmanu pacijentica sa karcinomom dojke“, koji se bavi tretmanom karcinom, nije značajan poput Mekićeve upotrebe kofeina za mršanje.

Ni projekt doc. dr. Jasmina Šehovića kojim bi se istražila emisija PM čestica na saobraćajnicama u Kantonu Sarajevo, iako je grad zimi godinama među najzagađenijim u Evropi, također nije bio dovoljno primamljiv Komisiji.

Čudni neki kriteriji.

Dugoročni rezultati

Nakon objavljivanja konkursa u martu ove godine, ministrica Mesihović kazala je da je ulaganje nauku i obrazovanje investicija koja donosi dugoročne rezultate Kantonu Sarajevo.

- Posebno me raduje da ćemo i ove godine finansirati projekte najboljih mladih naučnika i istraživača, kao i izradu i odbranu doktorskih disertacija za naše najvrednije članove zajednice – kazala je između ostalog ministrica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.