ZBOG PROPALE "FLY BOSNIA"

Bakirovom jaranu El-Šidiju plijene imovinu!?

El-Šidijeva aviokompanija duguje UIOBiH tri miliona KM, ali, kako nemaju para na računu, država ide u prinudnu naplatu

Bakirov poslovni partner u problemu. Avaz

M. Aš. - Al. B.

21.6.2024

Na listi dužnika, prema Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, nalazi se i propala aviokompanija "FlyBosnia", koja je bila u vlasništvu saudijskog biznismena Sulejmana el-Šidija (Sulaiman Al-Shiddi), poslovnog partnera Bakira Izetbegovića, šefa SDA!

Blokada računa

Radi se o dugu s iznosom višim od tri miliona KM. Međutim, kako je ova firma bankrotirala, sada slijedi postupak prinudne naplate.

Država mora namiriti svoja potraživanja, a, kako nam je rečeno, UIOBiH već radi na tome.

Tačnije, dug za PDV će se, sasvim izgledno, naplatiti iz ličnih sredstava vlasnika i direktora ove kompanije, a to su Sulejman el-Šidi i Nudžejma Skenderović.

Ovaj dvojac bio je i osnivač propale aviokompanije "Flybosnia“. El-Šidi je vlasnik i cijele "Al-Shiddi“ grupacije, u sklopu koje posluje i "Sarajevo City Center“ (SCC).

Prema proceduri, a što nam je potvrđeno iz UIOBiH, kad se iscrpe sve mogućnosti naplate od glavnog dužnika, pokreće se ispitivanje osnovanosti donošenja rješenja o pojedinačnoj i solidarnoj odgovornosti osnivača ili direktora pravnog lica.

- Čime se osnivač/direktor tim rješenjem (ukoliko se ustanovi da je bio odgovoran) terete za dug glavnog dužnika - kazali su iz UIOBiH za "Avaz".

Ista adresa

To znači da će UIOBiH dug morati naplatiti od SCC-a, koji jedini ima zdrav kapital i novac na računu jer dužnik "FlyBosnia“ nema postojeće imovine na osnovu koje bi se mogao naplatiti dug.

Osim toga, prema Registru poslovnih subjekata, sjedište aviokompanije "Flybosnia“ bilo je na istoj adresi gdje je i sjedište SCC-a, a to je Vrbanja 1.

- Proces ispitivanja osnovanosti donošenja pojedinačne i solidarne odgovornosti osnivača/direktora je u toku - rečeno nam je.

Kako se istopila dobit

Za samo godinu, dobit kompanije “Magros Veletrgovina” u vlasništvu El-Šidija gotovo se u cijelosti istopila, padajući s 12,7 miliona KM u 2022. na više nego skromne 352.000 KM u prošloj godini.

Pokazao je to i izvještaj Sarajevske berze (SASE), koji se odnosi na poslovanje „Magrosa“ za 2023. godinu. No, pitanje je i da li se finansijskim „prepakiranjem“ štima prodaja SCC-a ili se želi sakriti kapital kako bi se naplatili dugovi.

FlyBosnia nalazi se i na spisku najvećih dužnika Porezne uprave Federacije BiH, kojoj duguje oko 1,5 miliona KM. I Porezna uprava radi na naplati sredstava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.