PRIORITETI MINISTRA

Sindikat ukazao na brojne probleme: Policajci možda rade u poderanim uniformama, ali Katica nabavlja helikopter od 30 miliona!

Zahvaljujući viziji Katice, policajci će uskoro imati privilegiju da helikopterima i transporterima upravljaju u poderanim uniformama i čizmama

MUP KS: Nema za čizme, ali ima za helikopter. Facebook

Danijal Hadzovic

prije 2 dana

Glavni grad Bosne i Hercegovine posljednjih mjeseci potresaju brojni zločini – pucnjave, ubistva, bombaški napadi postali su gotovo sedmični događaj na sarajevskim ulicama.

Nadležni, na čelu s ministrom Admirom Katicom, od svega uglavnom peru ruke i javnosti nude nemušta objašnjenja i statističke podatke koji tobože pokazuju kako je sigurnosna situacija u glavnom gradu sve bolja i bolja.

Ipak, da nešto ozbiljno ne štima s organima reda u Kantonu Sarajevu i načinu na koji se upravlja policijom, sve otvorenije govore i sami policajci.

Fali 1.000 radnika

Sindikat policijskih službenika, državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo jučer se obratio pismenim putem zastupnicima u Skupštini KS, gdje su ukazali na brojne probleme s kojima se Sindikat suočava. Policiji, ukratko, nedostaje stotine radnika, a ovi koji rade, nemaju ni najosnovnije uslove za rad.

Sindikat traži da se osigura hitno zapošljavanje oko 1.000 policijskih službenika, zimske i ljetne uniforme i zimska i ljetna obuća za sve policijske službenike te da se zanove policijska vozila i postojeći objekti koje koriste policijski organi.

Napominju i da su objekti u kojima rade uposlenici MUP-a „ruglo“.

- Uz čast izuzetaka objekata koji su izgrađeni početkom ovog vijeka, svi ostali objekti koji su na raspolaganju policijskom organu koji su naslijeđeni iz predratnog sistema su u fazi raspadanja i predstavljaju jedno ogromno ruglo za naš kanton, a i za nas kao davaoce usluga građanima – naveli su.

Činjenica da policajce rade u poderanim uniformama, da ljeti hodaju u zimskim čizmama, čini se da previše ne uzbuđuje ni Vladu KS ni ministra Katicu.

Para ima, ali...

Para očigledno ima, jer ih troše kao „pijanac u kafani“, samo čini se da imaju posve druge prioritete. Pa je tako od uniformi za policiju ministru Katici važnije da ostvari svoj višegodišnji san kupovine helikoptera za koji je ove godine potpisao ugovor, a koji će koštati „tričavih“ 30,3 miliona KM. Koliko se uniformi i čizama za te novce može kupiti ili plaća isplatiti, sami izračunajte.

Nisu helikopteri jedine igračke koje voli Katica, pa se tako ove godine pojačava i sa sedam novih oklopnih transportera. Za tu namjenu cijena koja je predviđena budžetom je također sitnica, 20 miliona KM.

Dakle, sudeći prema viziji ministra Katice, policajci će uskoro imati privilegiju da helikopterima i transporterima upravljaju u poderanim uniformama i čizmama.

Građanima za to vrijeme ostaje da ih ne zakači neki od metaka koji se ispaljuju u mafijaškim obračunima, a ako se i desi, nadležni će već objasniti da je znalo biti i gore.

A gdje su kamere?

Po uzoru na moderne policije, ministar unutrašnjih poslova KS krajem prošle godine najavio je da bi se kamere mogle naći uniformama policajaca u Kantonu Sarajevo u drugom kvartalu ove godine, kako bi rad policije postao maksimalno transparentan i kako bi se zaštitili i policajci i građani koji imaju interakciju s njima. U drugi kvartal smo uveliko zagazili, a na body kamere se čeka još od decembra 2021.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.