KOMENTAR DANA

Ko Bošnjacima podmeće terorizam

Pokušaj vlasti u Srbiji da krivicu svale na Bošnjake jasno pokazuje da takve radikalne grupe bošnjačkom narodu crtaju metu na čelo

Napad u Beogradu. Borislav Zdrinja / ATA Images / PIXSELL

Danijal Hadzovic

jučer

Grozan teroristički napad u subotu se desio u Srbiji, kada je Miloš Žujović, koji se povezuje s vehabizmom, ispred Ambasade Izraela iz samostrela u vrat pogodio pripadnika Žandarmerije Miloša Jevremovića. Naravno, stvarna meta napada je bila Izraelska ambasada, do koje napadač nije uspio stići, a iza napada je stajala grupa vehabija iz susjedne države, među kojima je bio i državljanin BiH.

Kako se moglo očekivati, vlast u Srbiji nije propustila priliku da napad iskoristi za svoje političke ciljeve, pa je predsjednik ove države Aleksandar Vučić kazao, između ostalog, i da iza napada možda direktno stoji činjenica da je usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici protiv koje se, kako je poznato, grčevito borio.

Iako se napad, srećom, nije desio u BiH, činjenica da iza njega stoje muslimanski radikali najgora je stvar koja se može desiti za bošnjački narod u ovom trenutku. Nema nikakve sumnje da će svi zlonamjernici i nacionalisti iz srpskog i hrvatskog korpusa koristiti svaki vid radikalizma među muslimanima i Bošnjacima na ovim prostorima kao sredstvo da na njih bace ljagu, političke ih oslabe i u očima Evrope i Zapada označe kao sigurnosni i civilizacijski problem.

No, ako žele da izbjegnu crnu sudbinu, Bošnjaci se sami moraju obračunati sa svojim radikalima. Uistinu, posljednjih godina bujaju razne vehabijske grupe, samoprozvani šejhovi i učenjaci koji im pripadaju postali su zvijezde koje okupljaju desetine hiljada fanova, a prijetnje, pozivi na nasilje i obračun s neistomišljenicima redovan su repertoar među ovim grupama.

Pokušaj vlasti u Srbiji da teroristički napad iskoriste da krivicu svale na BiH i Rezoluciju o genocidu jasno pokazuje šta nam radikalne grupe kao narodu mogu donijeti - metu na čelo.

No, s druge strane, ako Srbija ima dokaze da je bh. državljanin koji je priveden u Srbiji bio dio struktura ubijenog teroriste, onda ga moraju i procesuirati, a ne deportirati u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.