VRELI DANI

U ljetnim mjesecima povećan rizik od trovanja hranom: Najveća opasnost vreba iz mesa i jaja

Visoke temperature pogoduju razvoju svih mikroorganizama, ne samo u hrani već i našem okolišu, kaže prof. dr. Obradović

Odabrati i skladištiti namirnice po uputama. Facebook

Meliha Smajkic

19.6.2024

Svake godine veliki broj ljudi otruje se hranom, a što je posebno izraženo u ljetnim mjesecima. Razlog su visoke temperature na kojima je hrana lako kvarljiva. Najčešće namirnice kojima se ljudi zaraze u ljetnim mjesecima su jaja, meso i sladoled.

43 stepena

Iz Agencije za sigurnost hrane BiH kažu da većina bakterija koje uzrokuju trovanja hranom brže rastu na temperaturama od 32 do 43 stepena.

- Bakterije za razvoj trebaju i vlagu te je njihov rast još izraženiji kada je povećana vlažnost zraka. U pravim uvjetima štetne bakterije će se u mnogo većem broju umnožiti u hrani - kažu iz Agencije.

Naglašavaju da su higijena prilikom pripreme i konzumiranja hrane te njeno pravilno čuvanje najbolji načini da hrana ostane zdravstveno ispravna, čime se sprečava i pojava bolesti.

Potcrtava to i epidemiologinja prof. dr. Zarema Obradović, koja nam kaže da, osim uobičajenih savjeta da se u periodu ljetnih vrućina građani ne izlažu suncu, treba voditi računa o hrani koju konzumiramo.

Dr. Obradović: Važna higijena. Facebook

- Usto što je veoma važna vrsta hrane, a savjet je da, kada su visoke temperature, to bude laganija hrana u kojoj će dominirati voće i povrće, značajna je i higijena. Visoke temperature pogoduju razvoju svih mikroorganizama, ne samo u hrani već i našem okolišu - govori nam prof. dr. Obradović.

Higijena ruku

Napominje da higijena ruku u prvom redu mora biti poboljšana, pogotovo kada ljudi kuhaju vani, u prirodi.

- Naprimjer, odlično je da se hrana s roštilja odmah pojede, a ne da se ostaci odlažu u posudu s poklopcem, pa se za dva, tri sata to ponovo konzumira. To može biti rizično na ovim temperaturama, ali i zbog činjenice da je u ovom periodu značajno porastao broj raznih vrsta insekata, pa i glodara koji mogu kontaminirati hranu - objašnjava prof. dr. Obradović.

Priprema i čuvanje namirnica

Oprati sve namirnice koje se konzumiraju u svježem stanju, kao i pribor koji se koristi za pripremu. Ohladiti i namirnice koje se neće odmah konzumirati ili gotovu hranu treba ohladiti i čuvati na temperaturi od 3 do 5 stepeni. Obraditi termički namirnice, pogotovo one poput mesa, jer na temperaturama višim od 60 stepeni većina bakterija se uništava. Odvojiti namirnice različitog higijenskog statusa.

Četiri su najvažnije stvari koje treba zapamtiti u vezi s pravilnom higijenom hrane, a ukratko ih zovemo četiri „O“ - oprati, ohladiti, obraditi, odvojiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.