SVJETSKI DAN

Prof. dr. Selma Šabanagić-Hajrić za "Avaz": Multipla skleroza češće zastupljena kod žena

Samo od početka ove godine u Neurološkoj klinici KCUS-a pregledano blizu 600 pacijenata

Dr. Šabanagić-Hajrić: Oboljenje centralnog nervnog sistema. Avaz / Društvene mreže

30.5.2024

Svjetski dan oboljelih od multiple skleroze (MS) obilježava se danas, 30. maja, svake godine s ciljem podizanja svijesti, informiranja i edukacije opće populacije o ovoj bolesti, te pružanja podrške oboljelima. Ovo je za „Avaz“ kazala prof. dr. Selma Šabanagić-Hajrić, v. d. šefa Klinike za neurologiju KCUS-a.

Genetski faktori

- Multipla skleroza je imunološki posredovano upalno i neurodegenerativno oboljenje centralnog nervnog sistema. Iako uzroci nisu u potpunosti razriješeni i potvrđeni, poznato je da genetski faktori, u kombinaciji s faktorima okoline, kontroliraju nastanak i napredovanje bolesti - kazala je dr. Šabanagić-Hajrić.

Prevalenca obolijevanja u svijetu, dodaje, nije homogena i zavisi od geografske distribucije i utjecaja genetskih i okolišnih faktora.

Prema globalnim podacima iz 2023., ukupan broj oboljelih u svijetu je oko 2,9 miliona u poređenju s 2,8 miliona iz 2020. godine, kada je procijenjeno da u BiH ima više od 3.500 oboljelih, što nas svrstava u zonu umjereno visokog rizika za obolijevanje od ove bolesti.

- Multipla skleroza je bolest s najčešćim početkom u mlađoj odrasloj odnosno najproduktivnijoj dobi života, između 20 i 40 godina, mada je sve više slučajeva početka u dobi mlađoj od 18 i starijoj od 45 godina života. Bolest je češće zastupljena kod žena - navodi dr. Šabanagić-Hajrić.

Početak godine

Samo od početka ove godine u Neurološkoj klinici KCUS-a pregledano je blizu 600 pacijenata, a hospitalizirano ih je više od 200 koji se liječe od ove bolesti.

Načini liječenja

- Liječenje se sastoji od terapije koja se zasniva na primjeni visokih doza kortikosteroida, i to u vidu tzv. pulsne terapije i specifične terapije: imunomodulatorne (IMT) i imunorekonstitucijske terapije (IRT). U Klinici za neurologiju KCUS-a specifičnu terapiju prima 430 pacijenata od ukupno 784 pacijenta koji primaju terapiju na nivou FBiH. Također, veoma važan aspekt liječenja čini i tretman različitih simptoma bolesti, te fizikalno-rehabilitacioni i psihološki tretman.

Osim pacijenata s područja KS, u Klinici za neurologiju liječe se i pacijenti oboljeli od multiple skleroze s područja Zeničko-dobojskog, Unsko-sanskog, Srednjobosanskog i Bosanskopodrinjskog kantona.                 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.